EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

Terítéken a művészet

Társalgás, falatozás, művelődés – három tevékenység, amelyek hosszú idő óta kéz a kézben járnak. Mert tökéletesen kiegészítik és ösztönzőleg hatnak egymásra. Közösségben sokkal eredményesebb a gondolatcsere, mivel egyéniségek, nézőpontok és valós vélemények ütközhetnek egymással. Ha pedig ennek kísérőéül egy gondosan válogatott menüsor párosul, a résztvevőkre nagy eséllyel vár egy igazán páratlan, elegáns és tartalmas program.

 

 

 

Kulturális Étterem - Bohém Étterem

Gasztronómia és önkifejezés az őskorban

Minden a barlangrajzokkal kezdődött… Mint oly gyakran, ezúttal is a művészettörténet több mint 27 ezer éves emlékeinél érdemes indítani a kutatást. A legismertebb leleteket a spanyolországi Altamira-barlangok rejtik. Ezeknek a falain számos bölényvadászat részleteit, az akkori fő táplálékforrás megszerzését jelenítették meg az első emberek, így már az legkorábbi művészeti alkotások is összefüggésbe hozhatók az evéssel.

 

 

 

 

 

 

 

Művészi catering ókori módra

Képzeletbeli időutazást téve az ókori Rómában a legmagasabb társadalmi körökben megjelennek a lakomák, amelyeken számos művész, így például költők és zenészek gondoskodtak a jelen lévők szórakoztatásáról. Hiszen minden emlékezetes program alapja a részletekben rejlik. Ebben az esetben azt lehet mondani, hogy a művészetről nem csak a fellépők gondoskodtak, hanem az ételeket készítő szakácsok is.

Művészi catering - Bohém Étterem

 

Ételkülönlegességek az ókori szakácsművészetben

A szakácsok olyan remekműveket szolgáltak fel, mint a különböző töltött szárnyasok, fűszeres mártások vagy piték. Az egyik legelőkelőbb ételnek azonban a sertéshús számított, de a korabeli séfek fantáziája nem állt meg itt. Olyan bizarr ételkölteményeket is elkészítettek, mint a márnaszósz, amely a csemegehalak számára jelentett kegyetlen leszámolást, de sokszor az eleven baglyok és más madarak is fájdalmas kínok közt végezték az asztalon. Mindezt a kor legnagyobb ínyenceinek kedvéért…

 

Gasztronómia és művészet Franciaországban

Később valamelyest kifinomultabb környezetben találhatott egymásra a gasztronómia és a művészet. Nagyot ugorva az időben, a felvilágosodás kori Franciaországban megjelentek az irodalmi szalonok. A legelsőket a tehetős nemesek nyitották meg, majd a kultúra iránt fogékony, tehetős, polgári családok körében is divatossá vált. Tulajdonosaik minden esetben az irodalom, a képzőművészet vagy a zenei élet legnépszerűbb alakjait látták vendégül, akik felolvasóesteket, bemutatókat, esetenként kiállításokat rendeztek az erre kialakított helyiségekben és fogadószobákban. Természetesen az ilyen események házigazdái minden esetben gondoskodtak a meghívottak teljes körű vendéglátásáról, kávé, tea, sütemények, időnként nagyobb vacsorák mellett vitatták meg az művészetről, illetve ezzel szoros összefüggésben, a közéletről alkotott véleményüket.

 

Kulináris élvezetek a moziban

Végül pedig, hogy történelmi utazásunk teljessé váljék, egy modern példát is érdemes megemlíteni. Ez nem más, mint a mozi, amely sokak számára csak valamilyen nassolni valóval együtt képzelhető el. Sőt, egy vetítőterem pattogatott kukorica illat nélkül egészen szokatlan hatást kelt. Bár talán az előzőekhez képest kicsit szokatlan lehet a példa, mégis azt mutatja, hogy a legújabb kulturális tevékenységek sem nélkülözik az evést, amely ebben az esetben feszültség levezetőül, illetve pótcselekvésként is szolgál.

 

Vendéglátóhelyek a művészekért

Léteznek a művészetnek olyan szentélyei, mint a színházak, galériák, kulturális központok, amelyeknek már a nevükből is egyértelműen lehet következtetni végzetükre. Ezek nyilvánvalóan azért épültek, hogy teret engedjenek a különböző művészeti ágak képviselőinek. Korábban azonban számos gasztronómiai egység is hasonló célt szolgált. Európában ilyenek voltak a kávéházak. A 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar költője, Márai Sándor egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Kávéház nélkül nincs irodalom”.

Gasztronómia a művészekért

 

Kávéházi szerkesztőségek

Ezt támasztja alá, hogy Magyarországon is számos ilyen egység épült, amely újságírók, írók és költők bázisául szolgált. Gyakran az azonos nézetet képviselők egy asztaltársaságba tömörültek, míg más helyeken külön részleget rendeztek be maguknak. Teltház esetén pedig nem maradhatott el a vélemények ütközése, illetve az aktuális közéleti, politikai kérdések megvitatása. Sőt arra is több példát találhatunk, hogy komplett szerkesztőségek rendezkedtek be a kávéházakban, a laikus látogatókat pedig mindig friss folyóiratok várták, amelyet a célközönség természetesen egy csésze fekete vagy tea mellett tekintett át.

 

Vendéglátás: a művészeti események alappillére

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij mondta egykor, hogy „A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás.” Ezt az eddigiek fényében talán azzal is kiegészíthetjük, hogy a legnagyobb tömegeket megmozgató művészeti események nem is léteznek evés nélkül. Ahogy láthattuk, az ízek már a művészet születésénél is jelen voltak és azóta sem tágítottak mellőle. Manapság is számos olyan vendéglátóegységet találhatunk, amelyekben főszerepet kap a kultúra.

 

 

Bohém Étterem: A színházkedvelők jelenkori kedvenceBohém Étterem - kiváló fogások

Az egyik legkiemelkedőbb kulturális vendéglátóhely a Bohém Étterem, amely a Művészetek Palotájának kulináris központja. Közvetlenül a hangversenyterem mellett helyezkedik el, így gyakori, hogy a vendégek közt világhírű zenészek, szólisták, karmesterek, előadóművészek vagy képzőművészek is feltűnnek. Erre főképp az esti órákban lehet számítani, míg napközben inkább az üzletemberek foglalják el az asztalokat, akik tárgyalásaik helyszínéül választják a kellemes hangulatú egységet. Emellett számos elegáns eseménynek és rendezvénynek is otthont adott már a Bohém Étterem. Ezek többnyire kisebb, legfeljebb 120 fős események, zártkörű fogadások, esküvők, vagy sajtótájékoztatók. 

 

Technikás séfek, speciális fogások a Bohém Étteremben

Ami pedig a gasztronómiai kínálatot illeti, a Bohém Étteremben elsősorban a modern, egészséges, de letisztult fogások közül lehet választani. A konyhán alkotó séfek a legújabb technikákat is bevetik a fogások elkészítésekor, amelynek köszönhetően olyan ételköltemények kerülnek a vendégek tányérjára, mint a füstölt lazactatár kapribogyóval, pirítóssal és bazsalikomos rukkolával; a kecskesajt diómorzsában, szarvasgombás fügével és madársalátával; a grillezett pisztrángfilé, balzsamos zöldsalátával és snidlinges tormahabbal; vagy a rozmaringos báránycomb, ceruzababbal és konfitált parázsburgonyával. Ezek a speciális fogások mind méltó kísérői lehetnek egy elegáns színházi estnek, hangversenynek vagy kiállításnak.

 


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor