EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

A belváros rejtőzködő „udvarai” - Éttermek, kávézók és rendezvények a budapesti tetőteraszokon

Hiányosságot előnnyé kovácsolni nagy feladat, de nem lehetetlen. Ha például a belvárosban élőkre gondolunk, akkor nekik a kertek nélkülözésével mindenképp meg kell küzdeniük. Jó idő esetén nem tehetnek ki székeket és asztalt a gyepre, hogy egy hűsítő limonádé társaságában élvezzék a simogató napsugarakat és a kék eget. Sajnálni ugyanakkor még sem kell a budapesti társasházakban élőket, mivel nekik sok esetben a tetőterasz kínálja az udvar alternatíváját. Utánajártunk, milyen lehetőségeket rejt egy ilyen luxusfelület.

Tetőteraszos éttermek és kávézók Pesten

Külföldön nagy hagyománya van a tetőteraszok kihasználásának

Ahogy annyi minden másra, úgy a tetőteraszokra is elmondható, hogy elődeik, a függőkertek már az ókorban is épültek. Talán a legismertebb a világ hét csodája között is helyet kapó babiloni létesítmény, Szemirámisz függőkertje, amelynek létezéséről valójában megoszlik a tudósok véleménye. Néhányan azt állítják, csak egy legendáról van szó, míg mások szerint létezett a kicsiny földi paradicsomnak is beillő kertrendszer. Hogy kinek van igaza, azt nem tisztünk eldönteni, az viszont biztos, hogy a mediterrán országokban mind a mai napig óriási népszerűségnek örvendenek a tetőteraszok. Olaszország fővárosában, Rómában például szinte burjánzik a házak teteje, és ha felülről vetünk egy pillantást a városra, rengeteg kis mini oázist lehet látni, de a törökországi Isztambulban is egymást érik az ilyen létesítmények.

 

Budapest is tele van lehetőségekkel, és nemcsak a vendéglátó helyek számára

A fővárosban is több olyan 50, vagy akár 100 évesnél is idősebb ház akad, amelynek tetején hatalmas tér biztosít lehetőséget hagyományosan kerti programokra. Különösen a nagykörút mentén lehet ilyen épületekkel találkozni, a bennük rejlő lehetőségeket pedig egyre több lakó használja ki. Emellett nem szabad megfeledkezni az új építésű társasházakról sem, amelyekhez ma már kötelező jelleggel építenek tetőtéri lakásokat, úgynevezett „penthouse”-okat, amelyek népszerűsége abban rejlik, hogy felettük sokszor nagyobb terasz húzódik, mint amekkora maga a lakás.

 

Tökéletes tetőteraszos éttermek

 

A tetőtér trendi: a magas belmagasság páratlan kilátással párosul

A tetőtéri lakásokat elsősorban a fiatalok keresik. Ennek számos oka van. Részben a legfelső szint megközelítése miatt az idősebbek még akkor sem választják az ilyen lakásokat, ha egyébként a házban működik lift. Másfelől a magasságnak sokszor ára van, mivel a nap sugarai kíméletlenek, így a legnagyobb nyári melegben sokszor elviselhetetlen hőség van a szobákban. Ezt egy jobb szigeteléssel vagy légkondicionáló berendezéssel azonban ma már könnyen lehet orvosolni. Cserébe szokatlanul nagy belmagassággal bírnak az ilyen lakások, így még akkor sem keltenek zsúfolt hatást, ha viszonylag kis alapterületűek. Továbbá páratlan kilátást kínálnak, a terasz pedig számos szabadidős lehetőséget nyúlt az ott élőknek és a zajhatás akkor is kevesebb, ha az épület a belváros közepén található.

 

Mikro-kert a magasban, avagy mire jó egy tetőterasz?

Szinte végtelen a lehetőségek tárháza. Akik például a városi élet miatt hiányolják a növényeket, könnyedén kialakíthatnak egy kis zöld felületet. Ehhez nem árt szakértő segítségét kérni, aki akár gyeptéglákat és kisebb cserjéket is fel tud juttatni a házak tetejére, de, ha nincsenek ilyen nagy igényeink, akkor elég néhány színes kaspót vagy ládát beszerezni és azokba ültetni növényeket. Ezek lehetnek virágok, de aki saját maga által megtermelt zöldségekre vágyik, az kisebb konyhakertet is kialakíthat.

 

Születésnapok, baráti összejövetelek, üzleti reggelik kedvelt helyszíne a tetőterasz

Néhány szék és asztal kihelyezésével a legkellemesebb helyszínt lehet biztosítani egy baráti összejövetelhez vagy akár üzleti jellegű megbeszéléshez. Érdemes megfontolni egy grillsütő beszerzését, amellyel még színesebbé vagy inkább ízesebbé lehet tenni a programot. 

 

Kávézók tetőterasszal Pesten

 

Nem kell azonban feltétlenül társaság ahhoz, hogy kihasználjuk egy tetőterasz előnyeit. A téli hónapok után például jobb helyet nem is lehet találni a tavasz első napsugarainak magunkba szippantásához. Jó idő esetén a reggeli kávé elfogyasztása is sokkal kellemesebb a szabadban, illetve a napfelkelték, naplementék, tűzijátékok megtekintésének is legjobb helyszínéül szolgálhatnak.

 

Amiért a vendéglátóhelyek is imádják: gasztroélmények a felhők alatt

Azt már több vendéglátóegység is felfedezte, hogy egy tetőterasszal pillanatok alatt fel lehet pörgetni a forgalmat. Nincs is annál trendibb, mint amikor a felhők alatt rendelhetünk egy kávét, ebédet, vacsorát vagy a magasban, pazar panorámával körbevéve táncolhatunk az aktuális nyári slágerekre. Ennek megfelelően a belvárosban több tetőterasz is kinyit a jó idő beköszöntével. Akad ezek között olyan, amelyen filmet lehet nézni, míg máshol zenés esteket, koncerteket, vagy más kulturális programokat rendeznek. De olyan is létezik a fővárosban, amelyre helikopterrel lehet leszállni, majd egy elegáns vacsorát elfogyasztani.

 

Tökéletes tetőteraszos helyek

 

Budapest egyik legkedveltebb teraszos étterme, a BRKLYN

Mind közül kiemelkedik a BRKLYN, amely New York varázslatos és utánozhatatlan hangulatát csempészi be Budapest belvárosába. Kínálatában az amerikai nagyváros street food kínálatát vonultatja fel, így étlapján a hamburgerek mellett hot dogok, barbeque-k, stakek és édes szendvicsek közül lehet válogathatni, de olyan különleges fogás is rendelhető, mint a csirkés, fügés brie sajtos szendvics. Lent a fedett helyiségben a New York-i metró jellegzetes zöld színe köszön vissza a lépcsőkön, illetve számos egyéb kiegészítő is a távoli város hangulatát idézi. Főszerepet kap továbbá a zene is, amely szintén tökéletesen lefedi az Egyesült Államok kínálatát, így az elektronikus és hiphop slágerek mellett soul, funky vagy jazz számok is felcsendülnek. Emellett élő zene is várja a közönséget, a színpadon pedig számos alkalommal adnak lehetőséget kezdő, de tehetséges zenészeknek.

 

Étterem tetőterasszal

 

Romkocsmás hangulat, New York egyedülálló ízeivel

A nyári estéken a tetőterasz is kinyit, a látogatók legnagyobb örömére. Fent a hűvös szellő teszi kellemessé a hőséget, de lent a földszinten is különleges helyet alakítottak ki a hűsölni vágyóknak. Ott egy olyan fedetlen részt alakítottak ki, amelynek érdekessége, hogy egy gép segítségével, akár a legnagyobb kánikulában, 10 fokkal is képesek enyhíteni a terasz forróságát. Aki tehát ellátogat a BRKLYN-ba, egyszerre élvezheti Budapest és New York utánozhatatlan hangulatát, a romkocsmák hamisíthatatlan környezetével és az utcai gyorséttermek legjobb ízeivel kísérve.


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor