EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS
| Szerző: Yanagida

FELTÁMADÁS A TETSZHALÁLBÓL

2011-ben a NewYork kávéház elnyerte „a világ legszebb kávéháza” kitüntető címet, megelőzve olyan történelmi helyeket, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix.

A Világ Legszebb Kávéháza - New York Kávéház

2011-ben a NewYork kávéház elnyerte „a világ legszebb kávéháza” kitüntető címet, megelőzve olyan történelmi helyeket, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix. Ez nagyszerű dolog, és ismerjük a Kávéház százéves történetét, amivel erre a címre méltóvá vált. Csakhogy ebben a száznál több évben van 1-2 évtized, amit mindig átugrunk, mintha ezalatt a hely nem is létezett volna!
Ebben a rövid emlékezésben (posztban) csak azt szeretném feleleveníteni Nektek, hogy ki-mindenki járt a Hungária étteremben, alias New York kávéházban az érdekesebb emberek közül.

 

Az 1945-ben elég romos kávéházat rendbe hozták, eszpresszóként üzemeltették, de a vállalatnak kevés volt a bevétel, ezért sportáruházat, majd raktárt csináltak belőle. Az újabb feltámadás után, már Hungária étteremként sok-sok Ibusz csoport fordult meg itt. A lengyel, cseh, NDK-s, orosz, lett és örmény vendégeken kívül vidéki TSz-ek, önkormányzatok, gyárak kollektívái is rendre megjelentek, remek jókat ettek, és ezt aláírásaikkal is igazolták a vendégkönyvben. 1956 újabb lerobbanást, majd utána egy rendesebb helyreállítást hozott, és a 60-as években kezdődött az „igazi feltámadás”. Előbb az írók és újságírók, majd más művészek kezdtek visszatérni a NewYorkba – a hosszú kiéhezés után régi és új társaságok alakultak és választották törzshellyé a kávéházat.

 

 

 

 

Azután jöttek a fiatalok. Bármilyen hihetetlen, akkor még én is fiatal voltam és a feleségemmel sokszor találkoztunk és teáztunk itt, és tátott szájjal bámultuk az addig csak műveikből ismert nagyságokat. Volt olyan eset is, hogy a randevúra már nagyon vártam a feleségem, sokat késett, és féltem, hogy a pincér képes lesz kifizettetni velem a fogyasztásomat (bár ez nagy bravúr lett volna tőle, mert egy fillér sem volt nálam). Azután megjött a felmentő sereg, a közértben visszaváltott üvegek árából kifizette nejem a teámat egy kiflivel, ha jól emlékszem 2 forint 60 fillért, sőt még némi borravalóra is futotta…


A kávéházról, kezdeteiről és történetéről rengetegen írtak – és olyan sokat, hogy több kötetet megtölthetnének vele – persze az ismétlések, egymás idézgetése nélkül sokkal soványabb lenne a füzet. Akkor mit akarok én? – még egy bőrt lehúzni a szerencsétlenről, nagy nehezen kreálva egy háromszavas mondatot, ami eddig mindenhonnan kimaradt?

Nem!!! Csak azt szeretném néhány szemelvénnyel bebizonyítani, hogy a Kávéház közelmúltbéli (Boscoló szálloda részeként) való teljes felújítása előtt, a „csendes” évtizedekben is remekelt, és hogy ekkoriban kik jártak itt és élvezték a kitűnő ételeket és kiszolgálást. Mert a véleményeik szerint ilyen volt, pedig a legtöbben igazi „világnagyságokkal” hasonlították össze.

Az új (ki tudja, hányadik-új) vendégkönyvet 1976-ban Pállfy József, a Magyar Újságíró Szövetség akkori elnöke nyitotta meg. Ezután következtek, írók, színészek, zenészek (pl. a budapesti karmesterverseny résztvevői), politikusok (az Ensz főtitkára, miniszterelnökök, stb.). Az illusztris névsorból kiragadtam néhány nevet és aláírást a sokféleség szerény példáiként:

 

Fényes Szabolcs nagyszerű zeneszerzőnk, akinek valamelyik szerzeménye szinte naponta elhangzik – semmilyen emléktáblát, vagy emlékszobát eddig nem kapott. Feleségével, Csikós Rózsival 1977-ben vacsorázott a Hungáriában és láthatóan jól érezték magukat!

A zenénél és a zongoristáknál maradva Cziffra György, a Liszt Ferenc díjas zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar előadóművész is felkereste az éttermet az egyiptomi származású Soleilka nevű feleségével. Egy évvel voltak a tragikus baleset, fiuk halála után és a kortársak szerint ez nagyon rányomta bélyegét a hangulatukra.

 

Volt itt számos kitűnő sportoló is, akik közül elsősorban Pelét, a különleges tehetségű és sikeres focistát említem. Aláírása is játékos volt - a nevét kiegészítette egy rajzzal, – hátha valaki nem ismeri, ahogy pestiesen mondják… Nekem nagyon szimpatikus életútjából az eltökéltsége, hitvallása: "Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát." Talán éppen ez az, ami a hazai focistákon egy cseppet sem látszik!

 

 

A sztároknál maradva Sylvester Stallone is járt a Hungáriában és nagyszerűen érezte magát. Egy másik filmsztárra már biztosan sokkal kevesebben emlékeztek, pedig ebben az évben már a 70. születésnapját ünnepli Kabir Bedi, aki roppant népszerű volt a nyolcvanas években, mint Sandokan. Jelenleg harmadik feleségével él, és három gyermeke van.

 

 

Végül a hihetetlen nagy és érdekes választékból egy politikust is kiemelek – szubjektív választás eredményeként. Nekem ugyanis szimpatikus volt Willy Brandt politikája akár Berlin polgármesterként, akár később az NSzK kancellárjaként. A Nobel békedíjas politikus haláláig harcolt a különböző kultúrák összehangolásáért és számos politikai feszültség feloldásáért. Az iránta érzett tisztelet jele, hogy a hamarosan megnyíló új berlini repülőteret róla fogják elnevezni. (Aláírása és a Hungáriában készült fotója a címképben látható.)

Hát ennyi fért a Hungária Kávéház-étterem, azaz már újra New York Kávéház „titokzatos, csendes évtizedének” jellemzésére. Ha érdekel valakit, szívesen folytatom majd a névsort…

 

 

2016. március 29.


Forrás: http://melyenszanto.blog.hu/2016/03/29/feltamadas_a_tetszhalalbol

Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor