EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

Megállíthatatlan a New York Kávéház „művészpáholyos” sikersztorija

Mindenki a folytatás mellett tette le a voksát a New York Kávéházban

A New York Művész Páholy már harmadik éve az egyik legsikeresebb irodalmi-művészeti rendezvények egyike, és nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre nem is lesz változás ezen a téren. A tavaszi szezonban már nyakig benne vagyunk, de a szervezők most abban állapodtak meg, hogy a nyári szünet után tovább folytatódik a programsorozat a Világ Legszebb Kávéházában. 

Művészeti rendezvények a New York Kávéházban

Nagy siker az irodalmi programsorozat

Múlt héten újabb hosszabbításról döntöttek a szervezők. Egy ilyen sikersztorit, mint a New York Művész Páholy, kár is lenne sutba dobni. Hiszen a 3 éves születésnapját ünneplő rendezvénysorozatra egyre többen kíváncsiak a programsorozat estjeire, vendégeire, történeteire. Egyelőre a nyárig tartó időszakra koncentrálnak, természetesen a tervek már teljesen készen vannak, a nyár pedig ismét a tervezés-szervezés jegyében telik majd. Azt azonban ígérik, az est látogatói továbbra sem csalódnak majd.

 

 

 

 

New York Kávéház: a tökéletes rendezvényhelyszín

A New York Kávéház történelmének mindig is szerves része volt a kultúra. Többszöri „fénykora” minden esetben egybeesett a kulturális fellendüléssel. És bár a háborútól a rendszerváltásig gyakorlatilag egymás után golyózáporként érkeztek a „newyorkot” sújtó események, például az, hogy egy időben sportszerüzlet szintjére alacsonyították, a magyar történelem megkövetelte, hogy a New York Café újra feltámadjon és régi fényében tündököljön.

 

Az Eventrend Holding átvette az üzemeltetést

Kulturális szempontból erre a feltámadásra egészen addig kellett várni, amíg néhány évvel ezelőtt a magyar Eventrend Holding át nem vette a Kávéház üzemeltetését. A cégcsoport tulajdonosai számára nem volt kérdés, hogy szükség van kulturális, irodalmi programok megrendezésére, hiszen a New York Café egykoron egyet jelentett a magyar művészeti élettel, a név pedig kötelez. Bár mi is történt, a kultúrát nem lehetett kiirtani a patinás falak közül. Ezt pedig az új vezetés is felismerte és támogatta, így teret adott egy új kezdeményezésnek.

 

A New York Kávéház újra megtelt élettel

Közeli kollégáikkal, akik maguk is a művészeti élet lelkes rajongói, 2012 tavaszán elkezdték az alapok szervezését. Igyekeztek visszahozni a „newyork” falai közé azt a pezsgő, kulturális és művész életet, ami egykor a Kávéházat jellemezte. Céljuk volt olyan irodalmi, zenei és más művészeti ágakat érintő programok létrehozása - az igényes kultúrát kedvelő nagyközönség számára -, melyek méltóak a New York Kávéház múltjához, és melyeken keresztül kommunikálhattak, beszélhettek a legendás New Yorkról. A művészeti élet felpezsdítéséért az elsődleges kezdeményezésük az irodalmi élet „visszacsalogatása” volt a Kávéház falai közé.

 

A New York Irodalmi Páholy

A New York Művész Páholy elődje a New York Irodalmi Páholy volt, amelyet Turczi Isván költő moderált, vezetett. Felébresztették a „newyorkos”, névre szóló asztal adományozásának hagyományait: azok a neves alkotók, akik egykoron sokat tettek a New York Kávéházért: az épületben működő számos szerkesztőség, Kiadó, irodalmi újság vezetésével foglalkoztak, törzsasztalt kaptak, hogy újból otthonra találjanak a Kávéházban. Így 2012 áprilisában átadták a XXI. század első Törzsasztalát, amelyet a nemrégiben elhunyt, kétszeres Kossuth-és Baumgarten-díjas költő, Juhász Ferenc kapott. Ezt követően Lator László, Ungvári Tamás és Jókai Anna kapott Törzsasztalt, amelyek mellé azóta is vendégek, turisták százai ülnek le nap, mint nap, így az ott olvasható életrajzok, idézetek által kaphatnak két nyelven izgalmas betekintést a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak életébe.

 

Különleges rendezvényestek a New York Színész Páholy programjában

Párhuzamosan indult útjára 2012-ben a New York Színész Páholy, mely rendezvényestjein egy-egy színészt, színházhoz közeli alkotót invitált a házigazda a programra, így otthont adva újra a színművészetnek is a New York Kávéházban. Az utolsó New York Irodalmi Páholyt 2012. októberében tartotta a Kávéház, épp a Törzsasztal tulajdonos Juhász Ferenc A pegazus istállói című kötetének bemutatójával, s ez a rendezvény már jelezte: változás következik be a New York Kávéház kulturális életében.

 

Rendezvénysorozat indult a két páholy összeolvadásával

2013. márciusában, a korábbi páholyokat összevonva, New York Művész Páholy néven indult útjára a máig sikeres, immáron 3 éves rendezvénysorozat, mely az irodalmat, a képző-és filmművészetet, az alkotást helyezi beszélgetős estjeinek a középpontjába. Ez a rendezvény egyesítette a korábbi kezdeményezéseket és egyben minden várakozást felülmúlva vált a Főváros egyik legsikeresebb és leglátogatottabb kulturális sorozatává. A háziasszony Juhász Anna irodalmár. A New York Művész Páholy megnyitása óta 46 estet tartott, meginvitálva zenészeket, írókat, táncművészt, festőművészt, bemutatva köteteket és születésnapokat ünnepelve. A sorozat estjeit a Kávéház híres Mélyvíz termében, illetve évente néhány alkalommal a New York Palota – ötszáz fő befogadására alkalmas ROMA termében rendezik meg.

 

A programsorozat helyszínei a New York Palotában: a Mélyvíz és a Roma termek

Évente 10-14 estet rendeznek meg, amelyből – a nagy érdeklődés miatt – évente átlagosan három est kerül az 500 fős Roma terembe. A többi eseményt a Mélyvízben rendezik meg, ahol mintegy 180 vendéget tudnak fogadni. Összességében eddig mintegy 7 ezren tekintették meg a programokat a Mélyvízben és nagyjából 4500 vendég vett részt a Roma terem-béli eseményeken. A meghívott művészek, alkotók általában öten vannak egy időben a színpadon, vagyis eddig megközelítőleg 230 beszélgetőpartner fordult meg a Világ Legszebb Kávéházának legsikeresebb kulturális programján. 

 

A siker egyik titka a rendezvényszervezők lelkesedése

A New York Művész Páholy sikere egyik oldalról abban keresendő, hogy a szervezők minden hónapban lelkesen, a kultúra iránti elkötelezettségben szervezik rendezvényeiket. Mindig aktuális üzenet kerül a közönség elé úgy, hogy az esteknek egyértelmű jellege, hangulata legyen, a tudást, a kultúra, a művészet sokszínűségét, értékeit emberközelien, közvetlenül juttassák el a közönséghez. Ez a közvetlenség az egyik jellemzője a programoknak.

 

Folytatódik a Törzsasztal program a New York Kávéházban

A három év alatt a New York Művész Páholyban folytatódott a korábbi, Törzsasztal program, így kapott asztalt Csányi Vilmos író-etológus, Vásáry Tamás zongoraművész, posztumusz asztalt Janikovszky Éva írónő vagy épp Czeizel Endre genetikus. Nagyszabású születésnapi Gálaestek mellett minden alkalommal az irodalom is fókuszba került: hazánk legjelentősebb írói ültek a kávéházi fotelokban a Páholy estjein.

 

Magas színvonalú rendezvények várhatók

Az elkezdett sorozatot folytatva, az újabb évadban is cél, hogy a színvonalas, értékadó esteken a művészet és hazánk legelismertebb alkotói találjanak otthonra a Kávéházban, hogy legyen egy hely, ahol hasonló gondolkodású, a művészet, a kultúra iránt elkötelezett emberek találkozhatnak, ahol „New York-os” hangulatban havi egy esten a kultúra kerül fókuszba.

 

Tematikus estek, izgalmas rendezvények, felejthetetlen programok

Juhász Anna háziasszony több emlékezetes pillanatról is beszámolt. Mint mondja, izgalmas kihívás szervezőként, hogy egy-egy témát, egy-egy könyvet sokszínűen, akár olyan emberi kapcsolódásokat bemutatva lehet a közönség elé tárni, ahogy máshol nem szerepelhetnének. Az estek egyik központi eleme a barátság, az alkotók közötti kapcsolat, az egymásra hatás, s így a művek születése. Kedvenc estjei egyike a fiatal tehetségeket, a tematikus női, illetve férfi alkotókat bemutató program volt, ahol Kelemen Barnabás, Nánási Pál vagy Zwack Sándor mellett Oroszlán Szonja vagy épp Rúzsa Magdi volt beszélgetőpartnere. Hozzátette: megtisztelő volt a három év alatt kétszer is vendégül látni Müller Pétert, beszélgetni Spiró Györggyel és Závada Pállal, s megünnepelni dr. Czeizel Endrét, akinek ez volt élete utolsó nyilvános szereplése.

 

Kihívás a programszervezésben: mi legyen az est témája?

Sok esetben az estek összetételét Juhász Anna személyes inspirációi alakítják: hall egy könyvről, egy színházi előadásról, egy kiállításról, vagy épp egy koncertet hallgat – így születik meg a vágy, hogy meghívja az alkotót vagy alkotókat a Páholyba. Máskor a családi kötöttségek erősek: mivel gyerekkorától a művészet hálójában él, így számtalan alkotó közeli barátja, ismerőse. Őket bemutatni, velük – ez esetben a színpadon, nem otthon – beszélgetni igen nagy kihívás és szép feladat.

 

A szervezők folytatják a sikersorozatot

A három sikeres év után gazdag tervekkel néznek előre a New York Művész Páholy szervezői: céljuk, hogy folytatódjon tovább a kulturális rendezvénysorozat, további izgalmas, tartalmas estekkel mutathassák meg: mit jelent számukra a magyar kultúra, hogy látják a művészetet, s estjeikről továbbra is gondolatokkal, élményekkel, ötletekkel és irodalommal töltekezve távozzanak Látogatóik.

 

„Úgy érzem, jó úton járunk!”

(Juhász Anna)

 

A Világ Legszebb Kávéháza – igazi turistaközpont

A New York Kávéház úgy, mint Budapest egyik legismertebb, legszebb műemlék épülete, egyik legrégebbi, és legpatinásabb kávéháza nem szorul direkt reklámra a budapesti lakosság körében. A New York történelmi múltjáról, az ott zajló pezsgő művészéletről, legendás vendégeiről először az irodalom órákon találkozik a magyar lakosság. Mára pedig, a New Yorkról, mint a Világ Legszebb Kávéházáról beszélhetünk, s lehetünk rá büszkék. Így keresik fel a turisták a világ minden pontjáról. 


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor