EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

Disznóvágás magyar módra - Avagy mit keres a disznótoros a Vámház körúton?

Régen falvakat megmozgató esemény volt, és még az esküvőknél és a temetéseknél is jobban összehozta a távoli családtagokat. Téli fagyok közepette, egész napon át tartó kemény munkával járt, mégsem akart belőle senki kimaradni, mivel a fáradozásért cserébe a legfinomabb falatok és felejthetetlen élmények vártak a résztvevőkre. Ez a már-már feledésbe merült hagyomány, amelyhez számtalan szokás és persze rengeteg étel fűződik, nem más, mint a disznóvágás. Következzen egy kis néprajzi kitekintés, amelynek segítségével bárki részese lehet egy ilyen feledhetetlen eseménynek.

 

 

Hagyományőrző disznóvágás

A nagy esemény előtti időszak: a malac hízlalása

Mindig minden a hízlalással kezdődött. Főként azért, mert nem volt mindegy, hogy a végítélet előtt álló állat milyen súlyban és testzsír-százalékkal várja élete utolsó napját és teljesíti be küldetését. Többnyire Egyed napjától, szeptember 1-étől kezdve szenteltek a gazdák kiemelt figyelmet a kiválasztott példány táplálására. Annak is jelentősége volt, hogy milyen takarmányt adtak neki. Vízkeresztkor például záptojást etettek vele, hogy egészséges legyen, a sok malac záloga pedig a nagypénteki hangyatojásban rejlett. Továbbá a rontás ellen piros szalaggal védték a jószágot, míg gyógyítása ráolvasással történt.

 

 

 

 

 

 

Mikorra szervezzük a programot?

Maga a disznóvágási időszak a tél küszöbén, november 30-án kezdődött, emiatt a nap szentjét sok helyen „disznóölő” Szent Andrásként is szokás emlegetni. Egészen farsangig lehetett kiválasztani egy alkalmas napot az „ölésre”, amelynek keddre, szerdára vagy csütörtökre kellett esnie. Ennek hátterében az állt, hogy pénteken a vallásos családok böjtöltek, és úgy tartották, aznap megromlik a hús. A hétfőt azért zárták ki, mert akkor az előkészületek vasárnapra estek volna, amelyet szigorúan pihenéssel töltöttek. Szombaton viszont időnként előfordult disznóvágás, a hétvége első napját csak azért választották ritkán, mert nagyobb állat esetén néhány tennivaló vasárnapra maradt. Újhold napjára viszont szigorúan tilos volt időzíteni a vágást, mert a néphiedelem szerint akkor férgessé válhat a hús.

Fakanál Étterem - Disznóvágás

 

Esküvőszervezés és disznóvágás

Még az 50-es, 60-as évekig vidéken az esküvőket inkább a téli hónapokra időzítették, illetve, a temetéseket is gyakran kísérte disznóvágás, hogy az összejövetelekre és a halotti torra legyen hús. Amikor aztán elérkezett a várva várt nap, annak szinte minden perce tevékenyen telt. Hajnali 4 és 6 óra között kezdődött a munka. Gyakran egy egész utca, sőt falu, illetve a család távoli hozzátartozói is besegítettek, ezt a szívességet pedig később visszakapták.

 

Kezdetét veszi a nagy esemény

Az érkezőket először pálinkával kínálták, majd a legerősebb férfiak lefogták és leszúrták a hizlalt állatot. Előfordult, hogy ebben egy böllér is a segítségükre volt. Amikor végeztek az állattal, megérkezett a vérfogó asszony, aki - ahogy a neve is mutatja - összegyűjtötte az állat vérét, amit hagymával sütöttek meg reggelire. Innentől kezdődően a munka és a falatozás egymással párhuzamosan folyt. Régen szalmával, aztán később már egy speciálisan erre kialakított eszközzel perzselték meg a disznót, majd lekapargatták róla a szőrt és megmosták a bőrét. Többnyire a férfiak és a nők különböző munkákat végeztek, így a bontás, hurka-, kolbász és disznósajt készítés az erősebb nem feladata volt, mivel ezek nagyobb fizikai erőt kívántak. Az asszonyok eközben a beleket mosták, gondoskodtak az ebéd és a vacsora elkészítéséről, illetve a főzött töltelék készítéséről. Különösen fontos szerep jutott a fiatal lányoknak, akik minél ügyesebbek voltak annál több feladatot bíztak rájuk. Nekik kellett például bevarrniuk a disznósajtot, illetve töltéskor a hólyagokat kiszurkálták a hurkán és a kolbászon. Emellett hajtogatott, hájas pogácsát készítettek, ami minél magasabbra jött fel, annál nagyobb volt az esély egy közelgő esküvőre.

 

Válogatott finomságok: a menü fénypontja a vacsora

Egyvalamit bizton állíthatunk, méghozzá azt, hogy a diétázásra a vágási napokon senki nem gondolt. Ilyenkor gyakorlatilag egész nap ettek a jelen lévők és mivel akár több tucat ember is összegyűlt, így hatalmas adag ételek készültek, amelyek mind kalóriadúsak, de különlegesen ízletesek és kiadósak is voltak egyben. Elsőként a már említett hagymás vért, friss házi kenyérrel, majd a délelőtt folyamán még zsíros pirítóst is kínáltak az embereknek. Ezután következett az ebéd, amely frissen sült pecsenyéből és ropogós házi kenyérből, esetenként burgonyából vagy savanyúságból állt. A kulináris kalandozások fénypontja viszont a vacsora volt, amikor orjalevest, toros- vagy töltött káposztát, hurkát, sült kolbászt szolgáltak fel, desszertként pedig rétest, fánkot vagy hájas süteményt fogyasztottak a dolgos népek.

 

Későbbre tartogatott csemegék

Napközben folyamatosan készültek a tartós, elrakásra szánt füstölt és abált húsfélék. Ilyen volt a sonka, amelyet sóztak, pácoltak és füstöltek. Szintén hosszú időre készítették elő a szalonnát, amelyet téglalap alakúra formáztak, besóztak, majd a kiengedett saját levével egy héten át locsolták. Végül kifüstölték és a padláson kiszárították. Előfordult olyan is, hogy több kilónyi húst is eltettek. Ezt régen, fagyasztó hiányában felszeletelték, beszózták, zsírban megsütötték, majd a kihűlt zsírban eltették. Az ilyen pecsenye akár fél évig is elállt és évközben többnyire főzelékkel, kenyérrel vagy krumplival fogyasztották. Készült továbbá töpörtyű is. Ebben sokfelé a böllér segédkezett, aki szakszerűen feldarabolta zsírszalonnát, üstbe pakolta, majd egy kevés tej segítségével pirosra sütötte. Az elkészült tepertőt besózva üvegekbe szedték, majd kenyérrel és hagymával fogyasztották, esetleg fűszeres pogácsát készítettek belőle.

Budapesti disznóvágás

 

 

Nagy esemény a téli időszakban

„Disznóvágásnak decemberben van az ideje, mert akkor tartós marad a hús és a menyasszony sem savanyodik meg.” Ez a mondás is bizonyítja a korábban már említett esküvőket, amelyeket gyakran időzítettek a disznóvágás idejére. Az ilyen eseményeknek pedig villámgyorsan híre ment. Ha valahol “öltek”, arról estére már minden környéken élő tudott, így annak helyszínét nem csak a meghívottak keresték fel, hanem sokszor váratlan vendégek is megjelentek. Mivel a téli időszak a vigalmak ideje volt, így előfordult, hogy maskarába öltözött fiatalok kopogtattak be némi kóstolóért, de hivatásos kántálók is felkeresték az állattartók házát. Ha a házigazda megkínálta őket, áldást kértek rá, viszont, ha elutasításban részesültek, akkor kívánságaik is ehhez illő irányt vettek. Sok környékbeli asszony is csatlakozott a mókázáshoz és beöltözve, kosarakkal látogattak el a disznótorra, ahonnan kolbásszal, hurkával és más finomságokkal megpakolva távoztak.

Hagyományőrzés és disznóvágás

 

 

Fakanál étterem: vidéki ízek Budapest szívében

Különösen a kisebb falvakban, vidéki településeken még mindig rendszeresen lehet találkozni a fentebb leírtakhoz hasonló, nagyszabású eseménnyel. Aki viszont a fővárosban akar időutazáson részt venni és visszarepülni a nagyszüleink idejébe, annak nem kell feltétlenül messzire utaznia. Elég felkeresnie a Fővám téri Nagyvásárcsarnokot - amelyet nem mellékesen Európa legszebb vásárcsarnokává választottak egy nemzetközi összesítésben -, ahol a Fakanál étteremben egy falatnyi vidéki magyar gasztronómia vár mindenkit. Kockás terítővel borított asztalok, falusias, de takaros borok, népi motívumok és kiegészítők, valamint fa asztalok és padok között lehet kilépni a nagyvárosi forgatagból.

 

Egy étterem, ahol a disznótoros gyakori tétel az étlapon

Az étlapon rendszeresen szerepelnek a disznótorosok klasszikus fogásai, így a sült kolbász vagy a töltött káposzta, de kisebb kóstolókkal is várják a vendégeket. Emellett számos alkalommal kifejezetten tematikus rendezvények is várnak mindenkit, aki nem riad vissza az igazi magyaros ízektől és át akarja élni a disznótorosok legkellemesebb részét, a fáradságos munka nélkül, ám cigányzenével kísérve és bőséges kínálat közül válogatva.

Disznótoros az étlapon

 

 

Külön rendezvénynek sem utolsó: disznótoros vacsora a barátokkal

Aki ismerőseivel és közvetlen környezetével vágyik egy igazi disznótoros vacsorára, esetleg magyaros esküvőre vagy összejövetelre, annak szintén a Fakanál a tökéletes választás. Az étterem 80-100 fogadások megszervezését vállalja házon belül, családias hangulatban, kellemes, vidékies környezetben.

 

 

Profi rendezvényszervezők, hagyományos magyar konyha és vendégszeretet a Fakanálban

Aki pedig egy saját maga által kiválasztott helyszínen vágyik a Fakanál hagyományos ízvilágot képviselő, ám modern konyhájának remekeire, annak is számos lehetőség áll rendelkezésére. A catering szolgáltatás segítségével profi rendezvényszervezők veszik kezükbe a programok előkészítését és lebonyolítását. Nem kell tehát turistának lenni ahhoz, hogy valaki megízlelje az igazi magyaros konyhát, elég csak a belváros szívének legjobb illatait követve megízlelni a kiváló magyar séfek által megálmodott roppanós zöldségeket, friss gyümölcsöket, leveseket, vagy éppen a kívül ropogósra sült, belül omlós, szaftos húsokat.


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor