EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

Frigyre lépnek a pálinkák - A Fakanálban bárki elsajátíthatja a blendelés tudományát

Ízlésekről és pofonokról többnyire kár vitatkozni, de mi a helyzet akkor, ha a gasztronómia útvesztőjében saját magunkkal kerülünk szembe. Amikor mondjuk, nem tudjuk eldönteni, két kedvenc italunk közül melyiket válasszuk vagy ajánljuk vendégeinknek, és azt érezzük, a két íz együttesen lenne tökéletes. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból... De lehetséges ez? A már kész párlatokat továbbfejleszteni? A jó hír az, hogy igen, a trükkös módszer neve pedig nem más, mint a blendelés.

Pálinka blendelés

A szakértelem elengedhetetlen a pálinkák keverésében is

 

Mint minden újdonságnak, így a blendelésnek is meg kellett vívnia a harcát a kételkedőkkel. A rossz nyelvek pancsolásnak nevezik a módszert, mivel akár a gyengébb minőségű italok feljavítására is alkalmas. Ugyanakkor, akik szakértelemmel végzik a műveletet, azok célja épp ellenkező, így az, hogy a különböző pálinkák legjobb tulajdonságait ötvözzék. De mit is jelent pontosan a blendelés? Skóciában használták először a kifejezést, amely szó szerint házasítást jelent. Először még a 16. század első felében, whiskyken alkalmazták az eljárást, amellyel különböző évjáratú és eltérő technológiával készült italokból készítettek teljesen új párlatokat, úgynevezett blended scoth-okat.

 

 

 

A pálinkát kezdetben orvosságként használták

 

A blendelés csak Magyarországon számít viszonylag újnak, ugyanakkor a módszer valójában régebbi, mint maga a pálinkafőzés. Utóbbi csak a 17. század elején jelent meg Európában, addig csak gabonaszeszt és borpárlatokat készítettek a kontinensen. Valahol a Kárpát-medence északi felében készítettek először pálinkát, amelyet kezdetben orvosságként használtak és akkor még ezek az italok gabonaalapúak voltak.

 

Nem minden pálinka, ami annak látszik

 

Ma már a különböző párlatok inkább gyümölcsből készülnek. A legelterjedtebbek a szilva, körte, meggy, cseresznye, barack és eper pálinkák, de számos más változat is létezik. Jelenleg a hivatalos meghatározás szerint azt a párlatot nevezik pálinkának, amely Magyarországon vagy négy osztrák tartomány valamelyikében termesztett friss gyümölcsből készült, 37,5 foknál erősebb és itthon cefréztek, főztek, illetve csomagoltak. Aszalt gyümölcs, virág, fűszer vagy édesítés pedig nem lehet benne.

 

A pálinkák esküvőjének anyakönyvezetője: a blendmester

 

Érdemes viszont figyelembe venni, hogy gyümölcs és gyümölcs közt is hatalmas különbségek lehetnek. Vegyük alapul a szilvát, amelynek Magyarországon 200, államilag elismert fajtáját tartják számon. Ezekből pedig teljesen eltérő ízvilágú és minőségű italokat lehet készíteni. Az főzőmesterek éppen ezért tartották korábban elképzelhetetlennek, hogy a gondosan előállított és szigorúan elkülönített italaikat ötvözzék. Mostanra azonban a blendelés egyre inkább elfogadott. Léteznek olyan vállalkozások, amelyeknek fő profiljává vált a pálinkák házasítása. Első körben felvásárolják azokat a magas minőségű italokat, amelyeket nem adtak el az országban, majd színre lépnek a blendmesterek. Utóbbiak minden beérkező nedűt végigkóstolnak és a tulajdonságaik alapján készítenek térképet arról, mit mivel, milyen arányban érdemes házasítani. Ezt követően készülnek el az italok, amelyeket tartályokban vagy hordókban érlelnek, legalább egy hónapig.

 

Pálinkák a Fakanál Étteremben

 

Egyre több rendezvényen, fesztiválon találkozhatunk a blendeléssel

 

Szakértői felügyelet mellett egyre több laikusnak is lehetősége nyílik arra, hogy elkészítse saját, személyre szabott italát, méghozzá főzés nélkül. Sok ismert fesztiválon is lehet már ismerkedni a blendelés tudományával, amely a módszer egyre nagyobb elismertségét és népszerűségét tükrözi. Sőt, 2011 óta az Év Pálinkája is rendszeresen blendeléssel készül el. Ehhez minden évben kiválasztanak egy gyümölcsöt, amely köré épül az egész folyamat, aztán megindul a versengés a részvételért. Az ország legjobb pálinkafőzői pályáznak italaikkal, amelyek közül nagyjából 10 kerülhet be a győztesek közé. Végül az elit mezőnyből kiválasztanak egyet, amely a “best of” ital gerincét adja, majd a többi tétellel ennek karakterét erősítik. A remekműnek először érnie kell, majd legfeljebb 1500, fél literes díszpalackba zárják a nedűt, így az csak néhány szerencsés vásárló otthonába juthat el. Elsőként így az Év Szilvapálinkája készült el, majd 2012-ben az Év Barackpálinkája, 2013-ban az Év Meggypálinkája, 2014-ben az Év Körtepálinkája, 2015-ben az Év Almapálinkája, 2016-ban pedig az Év Birspálinkája várható.

 

Egy étterem, ahol a blendelés mindennapos

 

Talán az a legjobb a blendelésben, hogy bárki kipróbálhatja és elkészítheti saját italát. Persze szakértők felügyelete mindenképp ajánlott, mivel tanácsaik segítségével igazi mesterművek születhetnek. Aki ki akarja próbálni magát, annak a Budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál Étterem lehet a legjobb választás. A hagyományos magyar konyhájáról ismert vendéglőben rendszeresen részt lehet venni különböző gasztro-programokon, amelyek közül a pálinka blendeléssel egybekötött vacsora az egyik legnépszerűbb.

 

A Fakanálban barátságos fogadtatás várja a blendelőket

 

Érkezés és után a vendégeket egy kis előétel, házi zsíroskenyér, pálinka és limonádé várja, majd miután mindenki kényelembe helyezte magát, elkezdődhet a blendelés. A résztvevők egy pálinkamester, négyféle szilvapálinka, illetve egy minilabor segítségével készíthetik el a saját ízlésüket leginkább tükröző italt. Ezt a néhány órás, kellemes est után egy egyedi címkézésű üvegben magukkal is vihetik. A folytatásban pedig további játékos programok és különleges falatok is várnak a vendégekre.

 

Sokfogásos menü jár a pálinkakeverő rendezvények résztvevőinek

 

Ahogy mindig, az ilyen különleges eseményeken is a hagyományos magyar ízek kapják a főszerepet. Ez azt jelenti, hogy a büfévacsora kínálatában olyan ételek szerepelnek, amelyekhez válogatott és különleges alapanyagokat használnak, a fogások mindegyike pedig a Kárpát-medencére jellemző ízvilágot képviseli. Válaszható például tárkonyos csirkeragu leves gazdagon, idény szerint töltött káposzta vagy töltött paprika, marha pörkölt, házias rakott burgonya, kapros-túrós galuska, vegyes házi savanyúság, illetve gulyásleves gazdagon, sült csülök, csirkepaprikás, ropogós sült libacomb, hagymás törtburgonya, mézes káposzta és tarhonya. Nem szabad megfeledkezni továbbá a látványról sem, amelyet a különleges ételköltemények íncsiklandó elrendezése mellett asztali növénydekorációk és a hagyományos falusi hangulatú berendezések tesznek teljessé.

 

Pálinka-utazás a Fakanál Étteremben

 

Nem minden étterem büszkélkedhet pálinkamesterrel

 

Aki tehát rajongója a hungarikumként védett pálinkának és minden vágya, hogy egy saját maga által megálmodott itallal kínálja meg barátait, annak a legjobb választás a Fakanál, ahol bárki, pálinkamester segítsége mellett villámgyorsan megtalálhatja az ízek tökéletes harmóniáját. Ráadásul remek hangulatban, igazai magyaros környezetben és ízekkel kiegészülve, Európa legszebb vásárcsarnokának feledhetetlen falai között.


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor