EVENTREND CLUB
AJÁNLATKÉRÉS

Fordulatot hozó adóváltozás - Jó hír a szállodaipari és éttermi vendéglátóipari szolgáltatóknak

Nagy bejelentést kaptak tavasszal a magyarországi éttermek. Eszerint 2017-től 27 százalékról 18 százalékra csökken az általuk nyújtott szolgáltatás forgalmi adója, majd 2018-ban tovább mérséklődik a járulék, méghozzá 5 százalékra. A lépést első körben üdvözölték az ágazatban dolgozók, mivel számos pozitív változást várnak tőle.

Adóváltozás a szállodaiparban

Fellendülhet a vendéglátóipar, felpörögnek az éttermek

 

Miután döntés született az áfacsökkentésről, az illetékes szakszövetségek azonnal elégedettségüknek adtak hangot. Szerintük a lépés komoly árcsökkenést hozhat az étlapokon, ami a vendégek számát is megduzzasztja. Eddig gyakran fordult elő, hogy nagy különbség volt például a helyben fogyasztott vagy az elvitelre kért fogások ára közt. Utóbbit olcsóbban meg lehetett úszni, mivel így nem kellett fizetni a mosogatás, a kiszolgálás vagy éppen kulturált környezet biztosításának költségeit. Erre pedig még rátett egy lapáttal az áfakulcs is, mivel amíg a szolgáltatásnyújtás 27 százalékkal, addig a bizonyos élelmiszerek értékesítése 18 százalékkal adózott, illetve idén még adózik. Ez elsősorban az ételkihordó cégeknek kedvezett, viszont a változással javul a helyben fogyasztást biztosító helyek versenyképessége.

 

 

 

 

 

 

 

A változás érdekében a vendéglátóipar legnagyobbjai harcoltak

 

Az áfacsökkentést hatalmas lobbimunka előzte meg. Az eredményt a Pannon Gasztronómiai Akadémia nevű, tavaly év végén alakult vendéglátós lobbicsoport érte el - a szervezet közleménye szerint. A magyar vendéglátóipar legnagyobb halai közül jó néhányat - például Gerendai Károlyt, Zsiday Zoltán Royt és Wolf András séfet -, tömörítő PGA számára nagy öröm, hogy a kormányzat meghallotta érveit, és teljesíti is első nagy célkitűzését, a közel tíz százalékos áfa csökkentést is.

 

Két lépcsős áfacsökkentés a vendéglátóipari egységekben

 

Nagy Gábor, a mintegy 30 vendéglátó- és szállodaipari egységet üzemeltető Eventrend Holding egyik tulajdonosa elmondta: a két lépcsős, 2107-től 18 százalékra, majd a 2018-tól 5 százalékra eső áfacsökkentés mértéke már szinte túlzás, hiszen európai viszonylatban a 8-9 százalékos áfa az elfogadott. Nagy Gábor véleménye szerint éppen ezt kompenzálja a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás, amely tulajdonképpen egy marketing alap, amelynek bevételeit csak és kizárólag a turizmus népszerűsítésére fordíthatják. Mint elmondta, az áfacsökkentésből fennmaradó összeget ők is – mint ez várható a vendéglátóipari egységek nagy részénél – béremelésre fordítják, ezzel is biztosítva a szakképzett munkaerő megtartását.

 

Béremelésre számíthatnak az éttermek dolgozói

 

A turisztikai hozzájárulást a helyben készített meleg ételek és a nem alkoholos italok után kell majd megfizetni 2018-tól. Vagyis egy üveg kóláért nem, de egy csésze teáért, kakaóért vagy egy pohár limonádéért már igen. Niklai Ákos, a szálloda- és étteremszövetség elnöke úgy látja: a hazai vendéglátásban nem az árakkal van baj, azok nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsonyak. Viszont alacsonyak a bérek is, és emiatt nagy az elvándorlás, sokan próbálnak külföldön szerencsét. Épp ezért lenne jó bérfejlesztésre fordítani a különbözetet.

Csökkenhet a munkaerőhiány mértéke a vendéglátó ágazatban

 

Az adóváltozás után a vendéglőkben nem kell növelni majd az árakat ahhoz, több pénz jusson a felújításokra, korszerűsítésekre, illetve a fizetésekre. Utóbbi miatt könnyebbé válik a foglalkoztatás és a dolgozókat is egyszerűbb lesz megtartani. Ez azért is fontos szempont, mivel jelenleg hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban. Számos szakembert, így a pincéreket és a szakácsokat is a külföldi piac szipkázza el, mivel a gazdag nyugati országokban sok esetben ötször nagyobb pénzt kapnak munkájukért, mint Magyarországon. Emiatt a nyári főszezonra sok helyen igazi válsághelyzet alakult ki.

 

Kockázatos ma éttermet nyitni

 

Sok szakember szerint igazi last minute-es mentőöv volt az áfacsökkentés. Ennek oka, hogy Magyarországon a vendéglátó szektor évek óta bizonytalan terület. Éttermet vagy italszolgáltatást végző helyet nyitni hatalmas kockázattal járt, mivel ebben az ágazatban a legnagyobb a vállalkozások bedőlési aránya. Felmérések azt mutatják, hogy tavaly az országos 2 és fél százalékos aránnyal szemben a vendéglátásban 4 és fél százalékos a csődbe ment cégek aránya. Ugyanakkor még ez a szám is pozitív tendenciát mutat, mivel 2014 végén az éttermek esetében 6 százalék, a szállodáknál 2,3 százalék volt ez a mutató.

 

Sokat számítanak a külföldi vendégek a magyar vendéglátásban

 

Javulást elsősorban a turizmus egyre jobb teljesítménye hozott. Különösen a külföldi vendégek beáramlása dobta meg sok helyen a forgalmat. Mivel Magyarország, azon belül is Budapest egyre kedveltebb célponttá válik, így természetesen az éttermekre is hatalmas szükség van. Tavaly júniusban például 6 százalékkal emelkedett a külföldi vendégek által nálunk eltöltött éjszakák száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan a magyarok is nagyobb számban mentek pihenni. A belföldi vendégek száma 4 százalékkal ugrott meg 2014-hez képest.

 

Jól teljesítenek a romkocsmák: egyedülálló rendezvényhelyszínek legény-búcsúk számára

 

Közben komoly átrendeződés is mutatkozik a piacon. Míg korábban elsősorban a szomszédos országokból, illetve Németországból és Oroszországból érkeztek hozzánk sokan, az utóbbi években kiugróan megnőtt a brit látogatók száma. Őket elsősorban az egész Európában trendinek és hungarikumnak számító romkocsmák vonzzák, amelyek a házasság előtt álló fiatal brit férfiak körében mára hagyományos legénybúcsú-helyszínné avanzsáltak. Rajtuk kívül nem elhanyagolható a távol-keletről, illetve a tengerentúlról érkező vendégek száma.

A változatos turistaforgalom pedig színes választékot követel.

 

Változatos a kínálat: Michelin-csillagos helyek, kocsmák, hagyományos kifőzdék, gyorséttermek, kisvendéglők, fine dining konyhák

 

Magyarországon a fent említett okok miatt hatalmas a változatosság az étteremkínálatban. Különösen a főváros képvisel komoly potenciált, mivel egyszerre vonultat fel luxus, tematikus, klasszikus, pénztárcakímélő és különleges helyeket. Tényleg szinte minden megtalálható. Az elit helyekre vágyók immár öt, Michelin-csillagos étterem közül válogathatnak, de kipróbálhatják az olyan modern és divatos ételeket, amelyeket a fúziós-, illetve a fine dining elve alapján működő konyhák kínálnak. Emellett már egyre több ismert sztárszakács is a magyar fővárosban nyit éttermet. Legutóbb például a brit Jamie Oliver nevétől volt hangos a sajtó.

 

Sok helyszínből választhatnak a különleges igényekkel rendelkezők is

 

Akik pedig szerényebb pénztárcával rendelkeznek, szintén számos remek lehetőség közül választhatnak, ha egy jót akarnak enni. Megszámlálhatatlan pizzéria, utcai árus, kézműves hamburgerező várja az éhes járókelőket, illetve számos különlegesség közül is lehet választani. Előfordul például, hogy valaki mindössze néhány vendég számára a saját otthonában nyit vendéglőt, de megtalálják számításukat azok is, akik valamilyen különleges étkezés elkötelezett hívei. Létezik paleo, vegán és bio menüt kínáló hely, illetve elképesztően sokféle cukrászda, teázó és kávézó is várja a látogatókat. Utóbbi beülős helyeknek a budapestiek közt kultusza van, és rengeteg esetben biztosítanak helyszínt egy-egy előre megbeszélt találkozó vagy randevú számára.

 

A hazai éttermi vendéglátás célja: többet járjanak a magyarok is éttermekbe

 

Egy összesítés szerint a magyarokra ráfér az ösztönzés az étterembe járáshoz. Vendéglőbe alig, gyorsétterembe már gyakrabban járnak az emberek, ha éppen nem otthon fogyasztják el ebédjüket vagy vacsorájukat. Ez azt jelenti, hogy az emberek negyede havonta legalább egyszer megfordul egy gyorsétterembe, 20 százalékuk évente, 41 százalékuk pedig soha. Hagyományos étterembe csupán a magyarok 17 százaléka jár havonta vagy gyakrabban, 26 százalék kevesebb, mint évente egyszer, 29 százalék pedig soha nem jut el.

 

Legnépszerűbbek a hagyományos magyar éttermek

 

A felmérés az étkezési szokásokat is jól mutatja. A legnagyobb sláger a rántott hús, de munka után sokan fogyasztanak szívesen levest vagy szendvicset is. A válaszok összhangban állnak a valósággal. Idehaza népszerűek a hagyományos magyar fogásokat kínáló éttermek, így a rendelések között is gyakran szerepel a halászlé, a gulyásleves, a különböző pörköltek, húsok, frissen sültek, palacsinták és kenyérfélék. Az idegen országok konyhai közül pedig az amerikai és az olasz mellett egyre kedveltebbek a távol-keleti fogásokat felvonultató helyek.

 

 


Megvalósuló elképzelések

"Hisszük, hogy a 21. század vendéglátása már többről szól, mint enni és inni adni vendégeinknek. Programokkal, hangulatokkal és törődéssel kell fűszereznünk vendégeink életének eseményeit. Teljessé kell varázsolnunk az étkezés és az együtt töltött idő élményét! Gazdagítanunk kell vendégeink mindennapjait és megadni számukra mindazt, amit az élet szépségeiből megadhatunk."

Nagy Gábor

Eventrend - Megvalósuló elképzelések


New York Café TripAdvisor